Gyakorló csoportok » Konfliktusok és kezelésük

Gyakorló csoportok » Konfliktusok és kezelésük

Konfliktusok és kezelésük

A konfliktusok különbözőségeinkből keletkeznek és nem különbözőségeink kiváltó okai. Sokszor érzünk késztetést arra, hogy megváltoztassuk a másikat, különösen, ha az a párunk, vagy egy olyan személy, akit kénytelenek vagyunk hosszú távon elviselni. A másik megváltoztatására tett kísérleteink eleve kudarcra vannak ítélve, jobban járunk, ha a kialakult helyzet, viszony rendezésére teszünk kísérletet, fejlesztjük önismeretünket. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Szép törekvés, hogy a konfliktust konstruktívvá változtassuk, ám a gyakorlatban ez cudar nehéz. Pedig nem mindegy, hogy kapcsolatod milyen irányban változik a konfliktus révén: jobb lesz, rosszabb, esetleg megszakad?

Mit kínál a gyakorló csoport?

A gyakorló csoportokban megosztjuk egymással konfliktusok során szerzett tapasztalainkat, eredményes és kudarcos megoldásainkat. Sokat tanulunk egymástól és támogatatást nyújtunk egymásnak. A saját élményű tanulás módszerével olyan alapvető ismeretek, felismerések, belátások birtokába jutunk, amelyek révén a jövőben tudatosabban éljük meg konfliktusainkat. Képessé válunk a viták elemzésére, az önreflexióra és arra, hogy miután lehiggadtunk, a zsigerből jövő válaszok, lépések helyett olyan lépéseket tegyünk, amelyek nem mérgesítik tovább a helyzetet, hanem a rendezés irányába visznek.

Kiknek ajánlom?

  • azoknak, akik sikeresen akarják megoldani vitáikat és konfliktusaikat,
  • azoknak, akik új dolgokat szeretnének felfedezni önmagukban,
  • azoknak, akik el akarják mélyíteni párkapcsolatukat,
  • azoknak, akik harmonikus családi életre vágynak,
  • azoknak, akik működő munkahelyi kapcsolatokat szeretnének,
  • azoknak, akik eredményesen akarnak tárgyalni,
  • azoknak, akik nyitottak régi berögződések felülírására.

Témák, amelyekkel foglalkozunk:

Hol vannak kompetenciád határai, mikortól érdemes segítséget kérned?
Mi történik velünk konfliktus közben?
Milyen csapdákat rejt az érzékelés és az értelmezés?
Hol a helye az „igazságnak” a konfliktusok megoldásában?
Mennyire tartjuk magunkat megértőnek és érezzük magunkat megértettnek?
Mi az az értő figyelem és mire jó?
Miért érdemes átkeretezni a sztorit?
Mik azok az állásfoglalások és miért érdemes velük foglalkozni?
Hogyan tudod azonosítani az érzelmeket és szükségleteket?
Milyen konfliktuskezelési stílusok léteznek, mikor melyiket érdemes alkalmazni?
Milyen alternatív konfliktuskezelési technikák léteznek, hogyan férhetsz hozzá ezekhez?
Milyen kommunikációs eszközök állnak rendelkezésedre a konfliktus megoldásához?

Hogyan zajlik?

Megosztjuk tapasztalatainkat, történeteinket, beszélgetünk, elemzünk. Sokat játszunk, izgalmas gyakorlatokat végzünk, amelyek nem túlságosan provokatívak mégis kimozdítanak a komfortzónádból. A játékok előhívják a kreativitást, felismerésekhez juttatnak. A komfortzónából való kilépéssel az új ismeret saját élményhez kötődik, ezáltal könnyen és hosszú távon rögzül. Fontos, hogy minden gyakorlatnál lehet passzolni, tiszteletben tartjuk, ha úgy döntesz, mégis megmaradnál a komfortzónádban. A játékokat és gyakorlatokat úgy állítottam össze, hogy ne veszélyeztessék lelki és fizikai biztonságodat. A játékok és gyakorlatok mellett részletes elméleti magyarázatokat is kapsz, megismerkedsz fontos elméletekkel, kutatási eredményekkel.

Kapcsolatfelvétel

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.