Blog

Blog

Más úgysem fog Téged úgy szeretni, ahogyan én szeretlek - Mediálható-e egy bántalmazó kapcsolat?

A mediátor képzeletbeli naplóbejegyzései

2022. 01. 26.

Vannak helyzetek, amikor a mediátor olyan terepen jár, ahol nem otthonos. Amikor olyan konfliktushelyzettel kerül szembe, amelynek megoldásához nincsenek eszközei. Amikor a mediáció nem segít a problémán. Ilyenek a lehetnek bántalmazó kapcsolatban létrejött konfliktushelyzetek.

Tovább

Konfliktushelyzetek szövedéke fojtogat?

Nálam az olló, amivel kiszabadíthatod magad!

2021. 11. 12.

Hajnali 2 van, Noémi kisfia megint felébredt és ő azonnal siet hozzá, nehogy a pici a többi családtagot is felverje a sírásával. Magához öleli, dajkálja, megitatja, és a kicsi meg is nyugszik szépen. Ahogy a végre visszaalvó kisfiát ringatja és az óra ütemes ketyegését hallgatja, eszébe jut, másnap megint mi vár rá. A Nagylányt el kell vinni az óvodába, ahová az persze egyáltalán nem akar menni. Majd megszakad a szíve, amikor az óvónők kiveszik a kezéből a kapaszkodó és síró gyerekét. Szeretné elmondani nekik, hogy ne tegyék, időt kérne még maguknak és bizalmat, de nincs idő, nincs mód erre. És nincs hozzá bátorsága, nincsenek hozzá szavai sem. Hazafelé tolja a kisebbet a babakocsiban, közben még könnyeit nyeldesve felhívja édesanyját. Vigasztalásra, együttérzésre vágyik, de valami egészen mást kap: Keményítsd meg magad, Kislányom! Nem lehet megszökni a nehéz helyzetek elől! Hidd el, pár hét, és mindketten beszoktok az óvodába! Ne nehezítsd meg a gyereked dolgát azzal, hogy így elengeded magad. Amúgy meg… te is sírtál kiscsoportban fél évig, mégis ember lett belőled.

Tovább

Konfliktuskezelés

Jogász vagy mediátor? - ez itt a kérdés!

2021. 11. 06.

Amikor családi-, vagy párkapcsolati gondjaink vannak, sokáig magunk igyekszünk megoldani a helyzetet. Jó esetben sikerül, ha viszont elhúzódó, befagyott vagy reménytelennek tűnő problémával állunk szemben, célszerű segítséget kérni a megoldás megtalálásához.

Tovább

Alternatív konfliktuskezelés

Segítenek a resztoratív mediációs eljárások

2021. 09. 15.

A resztoratív eljárás olyan alternatív konfliktuskezelés, amely során az érintettek összeülnek, hogy közösen oldják meg az esetet. Célja a közösség építése, a szervezeti konfliktus kezelése, a feszültségek csökkentése a károk enyhítésével és a kapcsolatok erősítésével. A definíció magában foglalja mind a proaktív (közösségépítő, kapcsolaterősítő), mind a reaktív (kárenyhítő, jóvátevő, helyreállító) elemeket.

Tovább

Hogyan zajlik a mediáció folyamata?

Mire számíts, ha belekezdesz? Mit vár tőled? Mit várhatsz tőle?

2021. 07. 21.

Ez a cikkem bepillantást enged a mediáció folyamatába. Igyekszem részletekbe menően megmutatni, hogyan történnek a dolgok egymás után, mikor minek van itt az ideje, mire kell felkészülnöd, ha eldöntötted, hogy a segítségemmel oldd meg a konfliktusodat.

Tovább

Karanténmediáció

Mire számíts, ha belekezdesz? Mit vár tőled? Mit várhatsz tőle?

2020. 08. 24.

A karantén alatt végzett mediátori munkám számvetésének egy részét osztom most meg. Számadásom részleges, elsősorban a keretekre, az online mediáció jellemzőire fókuszálok. Akár kliensként, akár szakmabeliként olvasod, biztosan találsz benne számodra fontos gondolatokat!

Tovább

Kapcsolatfelvétel

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.