< name="description" content="Hogyan zajlik a mediáció folyamata? Mikor minek van itt az ideje? Mire kell felkészülnöd, ha eldöntötted, hogy kipróbálod? Mit vár tőled? Mit várhatsz tőle?" />

Hogyan zajlik a mediáció folyamata?

Mire számíts, ha belekezdesz? Mit vár tőled? Mit várhatsz tőle?

2021. 07. 21.

Ez a cikkem bepillantást enged a mediáció folyamatába. Igyekszem részletekbe menően megmutatni, hogyan történnek a dolgok egymás után, mikor minek van itt az ideje, mire kell felkészülnöd, ha eldöntötted, hogy a segítségemmel oldd meg a konfliktusodat.

Tapasztalataim szerint kudarcok és csalódások, próbálkozások és csapdahelyzetek, elvesztett vagy túl nagy áldozatokkal megnyert helyzetek sorozata vezet odáig, míg megérlelődik a döntés: ezt nem csinálom így tovább, segítséget kérek. Ilyenkor merül fel a mediáció, mint lehetőség, amit általában a konfliktusban álló felek egyike vet fel.

Tegyük fel, hogy évek óta húzódó vitában állsz testvéreiddel egy örökölt nyaraló használatának beosztásával kapcsolatban. Sokféleképpen próbálkoztatok, de valahogy mindig az az eredmény, hogy nyár végére mind becsapottnak, kisemmizettnek érzitek magatokat… Nagyon zavar a helyzet, ezért elkezdesz utánanézni a vitarendezés lehetőségeinek, találkozol a mediáció fogalmával. Utánaolvasol és megállapítod, hogy megérné, ha adnátok egy esélyt a módszernek. A honlapomon gyűjtöttem össze az információkat arról, hogy kinek és milyen konfliktushelyzetekben ajánlom a mediációt, hogy kiket nem vállalok el, mi az az átalakulás, ami végbemegy bennetek, és ami által képesek lesztek közös erővel a mindenki számára elfogadható megoldást megtalálni.

Ekkor érkezett a mediáció folyamata az origóhoz.

Ez a kiindulópontunk, amikor én személyesen még nem is vagyok jelen. Itt még csak a mediáció folyamata a téma.

Megemlíted az nővérednek, aki már hallott róla, sőt, ismer is olyat, aki jó eredményekről számolt be. Megkönnyebbülsz, amikor nagyot sóhajtva beleegyezik, hogy részt vesz a folyamatban. Már csak az öcsédet kell megpuhítanod. Felhívod, de elsőre elzárkózik: neki nincs erre ideje, pénzt se akar rá áldozni, nem is hisz abban, hogy értelmes felnőtt emberek között közvetíteni kellene.

Jó ha tudod, hogy a mediáció folyamata úgy is elindulhat, ha arra még nem áll készen minden problémában érintett!

Attól, hogy a te ötleted a mediáció és nagyon bízol a módszer sikerében (hiszen ezért kezdeményezed a kipróbálását), még nem a te feladatod és felelősséged, hogy rávedd a többieket a részvételre. Ne csüggedj, ha az első felvetésed elutasítással találkozik! Nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot akkor is, ha nem vagy benne biztos, hogy rá lehet venni az együttműködésre a problémával érintett összes felet. Sem ez, sem az első, tájékozódó beszélgetés nem kerül pénzbe neked. Bejelentkezni a honlapon keresztül, telefonon, e-mailben vagy a Csengettyű utcai irodában személyesen tudsz. (Pontos kapcsolati adatokat itt találsz.)

Mi történik az első konzultáción?

Megismerkedünk egymással és elkezdünk beszélgetni a helyzetről. Ezekre a kérdésekre kérek és adok válaszokat. (És minden másra, ami eszedbe jut!)

  • Miben kérsz segítséget?
  • Mit várhatsz a mediációtól?
  • Mediálható-e az eseted?
  • Hogyan vonjuk be a többi felet a mediációba?

Ha a másik fél vagy felek nem álltak eddig kötélnek, akkor közösen végiggondoljuk, mivel lehetne őt vagy őket bevonni a folyamatba, majd ezzel felvértezve igyekszel elkötelezni a többieket a mediáció folyamata-, vagy legalábbis annak elkezdése mellett.

Ha ez nem sikerül vagy reménytelennek tartod, akkor felhívom a többi felet én, és megpróbálom bevonni őket a folyamatba.

Ha mindenki elszánta magát a közös munkára, időpontot egyeztetünk a közös munkára. Ez számomra mindig nagy öröm: elmozdultunk az origótól, ezzel már léptünk egyet a megoldás felé vezető úton! A megszületett közös szándék, hogy tegyetek azért, hogy a problémát okozó helyzetet rendezzétek, nagyon fontos alap, amire építkezünk majd a mediáció folyamata során.

Eljött az előkészítő találkozók ideje

Egy másfél órás beszélgetésen kü­lön-kü­lön találkozom veletek. Miközben tá­jé­ko­zó­dom arról, hogy konkrétan milyen problémák, kérdések megoldását várjátok a folyamattól se­gítek abban is, hogy fel tudjatok ­ké­szü­lni a kö­zös me­di­á­ci­ós ülés­ekre. Közösen végiggondoljuk, hogy mi lenne számotokra a legjobb megoldás, mitől tartotok leginkább, mire van szükségetek, milyen erőforrásokkal rendelkeztek, ahhoz hogy sikeresen tudjátok végigvinni a folyamatot.

Ez az a fázis, amikor már mindenki - engem is beleértve - türelmetlenül várja, hogy belekezdjünk, de még kell találnunk egy mindenki számára biztosan zavartalan idősávot és meg kell határoznunk a helyszínt/ a mediáció formáját. (Bár a személyes találkozások sokkal több módszertani lehetőséget adnak, az online mediáció is működőképes és elérhető választási lehetőség. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataimról korábban ebben a posztban írtam.)

Közös mediációs ülések

Az első közös mediációs ülés elején megszakítás nélküli időt kaptok, mikor elmondhatjátok, milyen vitás kérdéseket akartok tisztázni. Készülj fel, hogy 10-15 percben néhány pontban, lényegre törően összefoglalod azokat a legfontosabb témákat, amiket meg akarsz vitatni a mediációs folyamatban. Készülj fel arra is, hogy a másik fél is ugyanazt fogja tenni, és míg az ő megszakítás nélküli ideje tart, addig te nem szólhatsz közbe, nem kommentálhatod azt.
Ezután térünk rá a vitatott pontok egyenkénti megtárgyalására. Az első ülés végeztével azt érezheted, hogy elindult valami, látod, hogy ki mit szeretne elérni. Látod, hogy mik azok a kérdések, amik mindkettőtöknek fájnak. Meg is lepődhetsz azon, hogy a másik fél olyan témákat hozott be, amiket te nem feltétlenül érzel problémának. Ezeken a témákon érdemes külön is elgondolkodnod. Általában egy hét elteltével találkozunk a mediációs folyamat következőalkalmán. A vitás kérdések, a szituáció, a kapcsolati dinamika függvénye, hogy hány közös mediációs ülésen jutunk el a végleges megállapodás megkötéséig. Az esetek többségében 3-4 alkalom elég szokott lenni. Egy közös mediációs ülés nálam két óra hosszú. Ha esetleg ez a keret szűknek bizonyul, lehetőség van további mediációs üléseket tartani.

A megállapodás

A mediációs folyamat írásba foglalt megállapodás megkötésével zárul. Csak akkor írd alá a megállapodást, ha úgy érzed, az megfelel számodra, és képes leszel betartani! A jó megállapodás részletes, mérhető, kivitelezhető, konkrét.

Nem minden mediációs folyamat zárul megállapodás megkötésével.

Ha nem sikerül írásban rögzítenetek a megoldásaitokat, azt ne éld meg kudarcként. Önmagában a folyamat is transzformatív erővel bír. A kapcsolat elmozdul onnan, ahol volt, mikor elkezdődött a mediáció. Előfordulhat, hogy a változást csak később érzékeled, de a transzformáció garantált.

A mediációs folyamat extrái

Nem fel­tét­le­nül ré­sze a fo­lya­mat­nak, de ha szükségesnek látom, menet közben is egyeztetek veletek külön-külön. Ezeket a találkozásokat Különülésnek hívjuk és általában akkor van rájuk szükség, ha megakad a folyamat, ha azt érzékelem, hogy a háttérben van valami, amit nem vagy kész megosztani a közös mediációs ülésen, de fontos a megoldás megtalálása miatt vagy ha egy olyan ajánlatban gondolkozol, amit egyelőre nem akarsz nyilvánosan megosztani.

Fontos lehetőség és érték az Utánkövetés!

Ennek során két hónap után egy közös találkozó keretében megvizsgáljuk, hogyan működik a mediációs folyamat végeredményeként született megállapodás a gyakorlatban, szükség van-e a módosítására.

Kapcsolatfelvétel

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.