< name="description" content="A konfliktushelyzetek jó kezelése nem ördöngösség! Van egy út, amit végig járva jobban megismerheted önmagadat és a konfliktushelyzetek természetét." />

Konfliktushelyzetek szövedéke fojtogat?

Nálam az olló, amivel kiszabadíthatod magad!

2021. 11. 12.

Hajnali 2 van, Noémi kisfia megint felébredt és ő azonnal siet hozzá, nehogy a pici a többi családtagot is felverje a sírásával. Magához öleli, dajkálja, megitatja, és a kicsi meg is nyugszik szépen. Ahogy a végre visszaalvó kisfiát ringatja és az óra ütemes ketyegését hallgatja, eszébe jut, másnap megint mi vár rá. A Nagylányt el kell vinni az óvodába, ahová az persze egyáltalán nem akar menni. Majd megszakad a szíve, amikor az óvónők kiveszik a kezéből a kapaszkodó és síró gyerekét. Szeretné elmondani nekik, hogy ne tegyék, időt kérne még maguknak és bizalmat, de nincs idő, nincs mód erre. És nincs hozzá bátorsága, nincsenek hozzá szavai sem. Hazafelé tolja a kisebbet a babakocsiban, közben még könnyeit nyeldesve felhívja édesanyját. Vigasztalásra, együttérzésre vágyik, de valami egészen mást kap: Keményítsd meg magad, Kislányom! Nem lehet megszökni a nehéz helyzetek elől! Hidd el, pár hét, és mindketten beszoktok az óvodába! Ne nehezítsd meg a gyereked dolgát azzal, hogy így elengeded magad. Amúgy meg… te is sírtál kiscsoportban fél évig, mégis ember lett belőled.

Noémi hallgat. Emlékszik azokra a kétségbeesett sírásokra, és nem szeretné, hogy a lányának is hasonló élmények vésődjenek be az óvodáról. Olvasott is az énhatárok gyerekkori védelméről. Vitatkozna, legszívesebben kiabálná:

  • Sérült! Anyukám, sérült ember lett belőlem!- De nem szól. Mit is mondhatna? És hogyan?

Sokan nem szólunk, amikor konfliktushelyzetekbe kerülünk,

- mert nehéz megfogalmaznunk, mit érzünk,

- mert nem tanultuk meg, hogyan álljunk ki az igazunkért,

- mert úgy gondoljuk, azzal még több vitát generálunk,

- mert nem akarunk másokat megbántani.

Így aztán hallgatunk mi is, ahogy Noémi is hallgat.

Hazaérnek. Férje otthon, (home-office). Még nem kezdett el dolgozni, a reggeli kávéját kortyolgatja, telefonján játszik a kiflimorzsás, kakaópöttyös étkezőasztalnál ülve. Fel se pillant, így nem tűnik fel neki Noémi párás tekintete, elgyötört arca.

Nem hallja a nagy sóhajokat sem. Csak akkor néz fel, amikor Noémi dúlva-fúlva-csapkodva elkezdi leszedni a reggeli romjait, miközben emelt hangon terelgeti odébb a lába körül totyogó kicsit. Összeakad a tekintetük. Nem így képzelték a családi életet. Ijedten és értetlenül néznek egymásra. Belekezdjek? Elkezdjem sorolni mi bajom? - fut át Noémi agyán, de elhessegeti a gondolatot. Őt arra nevelték, hogy ne veszekedjen.

  • Ha magadra ismersz Noémi gondolataiban,

  • ha Te is sokszor lenyeled azt, ami kikívánkozik belőled,

  • ha néha sikítanál, mert már szavaid sincsenek arra, ami bánt...

    ...van számodra egy vigasztaló hírem: nem vagy egyedül!

Noémit sok-sok anya-beszélgetés résztvevőinek beszámolóit összegyúrva teremtettem meg ennek a cikknek a kedvéért. Magam is átéltem és gyakran látom, hogy az anyasággal járó új élethelyzet mennyire elbizonytalanít. Az, hogy eddig soha nem tapasztalt konfliktushelyzetek jönnek szembe nap mint nap, még azokat is elbizonytalanítja, akik korábban úgy érezték, jól boldogulnak az életben.

Noémi mindig jó kislány volt. Ügyesen felelt, ha kérdezték, szépen megoldotta a feladatait, rendben tartotta a dolgait. Dicsérték is sokat. Most úgy érzi, nincs miért dicséretet kapni. Most is igyekszik mindent jól csinálni, de néha legszívesebben elmenekülne valahová, egy másik életbe. Utálja, hogy láthatatlannak és jelentéktelennek érzi magát. Sokszor majd megfojtják a szavak, amiket legszívesebben üvöltve vágna a közelében lévők fejéhez. Néha nem is tudja visszatartani ezeket, tajtékozva kiabál a gyerekekkel - pedig nem is velük van igazából gondja. Noémi úgy érzi, valami elromlott benne. Nem tud már elég jó lenni. Nem bírja a szürke egér szerepét, de irtózik a boszorkányétól is.

Arra gondol, milyen jó lenne végre egy átaludt éjszaka, milyen jól esne, ha valaki kivenné a kezéből néha a babát, milyen jó lenne, ha nem érezné annyira egyedül magát ezekben az éber éjszakai időszakokban. Lassan és óvatosan visszafekteti a békésen szuszogó kicsit az ágyába, lábujjhegyen visszaoson a férje mellé és reménykedik még pár óra összefüggő alvásban. Azt álmodja, hogy egy pókhálóba akadt, ami fogva tartja.

A konfliktushelyzetek, amelyekkel nap mint nap szembe kell néznünk, tényleg egy pókhálóhoz hasonló hálózatként szőnek körül minket.

És néha tényleg úgy érezzük magunkat, mint a légy, aki nem tud szabadulni, és kapálózva csak még jobban belegabalyodik a ragadós kötelékbe.

Milyen jó lenne, ha lenne egy láthatatlan ollónk, amivel ki tudjuk magunkat vágni a pókhálóból!
Milyen jó, hogy nem lehetetlen egy ilyen eszközhöz hozzájutni!

Kedves Noémi! Ha olvasod, figyelj!

A konfliktushelyzetek jó kezelése nem ördöngösség!

Van egy út, amit végig járva jobban megismerheted önmagadat és a konfliktushelyzetek természetét.
Van sok-sok működőképes eszköz, amelyek megváltoztatják az életedet, ha megtanulod őket használni.
Vannak bevált béketeremtő módszerek, amiket csak ki kell próbálnod:

* velük egyszerűen és erőszakmentesen képviseled majd saját szükségleteidet, így a másik fél meghallja és meg is érti azokat. Képes leszel szavaiddal hatni az óvónőre.

* a tanultakat használva azonnal felismered, milyen természetű az a konfliktus, amellyel dolgod van, vagyis könnyen tudni fogod, mit és hogyan válaszolj. Még anyádnak is.

* megtanulod helyén kezelni a többiek viselkedését, esetleges támadásaikat, képes leszel azonosítani az ő szükségleteiket. Újra egymásra figyelni tudó, egymást megértő igazi társak lehettek a férjeddel.

A Kapcsolatkezelő konfliktuskezelés tréninget azért hoztam létre, hogy minden Noémi felé segítő kezet nyújthassak. Azért szervezem meg online formában is, mert tudom milyen nehéz megoldani a családtól való távollétet.

Rátalálsz a saját ollódra, amivel kivághatod magad a konfliktushelyzetek pókhálójából!

  • Ha eleged van a láthatalanságból,

  • ha szeretnéd, hogy a Te szükségleteid is számítsanak, de nem tudod, hogyan fogalmazd meg ezeket,

  • ha folyton kiabálsz, mert különben meg se hallanak,

  • ha úgy érzed, ki kell állnod magadért és szeretteidért, de remeg a gyomrod a gondolattól is,

  • ha már próbáltál megváltoztatni egy hozzád közel álló személyt, de rájöttél, hogy nem megy és most más megoldást keresel,
  • ha szeretnél mindenki számára elfogadható megoldásokat a vitás helyzetekben…

    ...várlak a Kapcsolatkezelő konfliktuskezelés tréningen, ahol megtalálod azt az ollót, amivel kiszabadíthatod magad a konfliktushelyzeteid pókhálójából.

    Hamarosan többet is megtudhatsz arról, mit ad majd neked a személyes vagy az online részvételt igénylő tréning!

Kapcsolatfelvétel

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.