< name="description" content="Egyszerű és hatásos útnak tűnik ügyvédhez fordulni. Van viszont egy másik irány is: a mediátor által kísért konfliktuskezelés." />

Konfliktuskezelés

Jogász vagy mediátor? - ez itt a kérdés!

2021. 11. 06.

Amikor családi-, vagy párkapcsolati gondjaink vannak, sokáig magunk igyekszünk megoldani a helyzetet. Jó esetben sikerül, ha viszont elhúzódó, befagyott vagy reménytelennek tűnő problémával állunk szemben, célszerű segítséget kérni a megoldás megtalálásához.

Egyszerű és hatásos útnak tűnik ügyvédhez fordulni. Van viszont egy másik irány is: a mediátor által kísért konfliktuskezelés. E cikk abban ad eligazítást, mire számíts, ha az egyiket és mire, ha a másikat választod?

Idő és pénz - hol mennyi a személyes figyelem ára?

Mind tudjuk, hogy hónapokba, sőt akár évekbe is telhet, mire ügyünket az igazságszolgáltatás malmai megőrölgetik. Azt is, hogy nem csak az időtartama, de a költségei sem jósolhatók meg előre egy jogi procedúrának.

A mediátor által vezetett konfliktuskezelési folyamat pontos keretek által van meghatározva, így előre tervezhető az idő-és anyagi ráfordítás, amit rá kell szánnunk.

Mindenki, akinek része volt már pereskedésben, arról számol be utólag, hogy nem sejtette az elején, mi vár rá. A folyamat bonyolult, nehezen tervezhető és kiszámíthatalan. Ráadásul igen sokáig tart! Czoboly Gergely: A polgári perek elhúzódása című tanulmányában arra a következtetésre jut, hogy legtöbb esetben több év alatt sem zárulnak le az ügyek: "2014-ben a járásbíróságok előtt indult ügyekben összesen 356 jogvita, a törvényszék előtt indult ügyekben pedig 3 373 jogvita tartott első fokon öt évnél tovább."

A mediáció és a jogi tanácsadás díja között nagyságrend-beli különbség van: előbbi tizedannyiba kerül, mint az utóbbi. Ha ezt a személyes konzultáció idejére vonatkoztatjuk, úgy is mondhatjuk, hogy

ugyanannyi pénzért tízszer annyi időt fog ránk szánni egy mediátor, mint egy jogász. És összességében mégis kevesebb időnket veszi el.

Az igazságszolgáltatás valójában jogszolgáltatás.

A jogszolgáltatás nem igazságszolgáltatás.

Hogy is van ez?

Számíts rá, hogy a bíróság nem kíváncsi az igazadra. Nem az a feladata, hogy polgári jogi ügyekben igazságot szolgáltasson, hanem az, hogy a sokszor ellentmondásos szabályok rengetege alapján megállapítsa, kinek mihez van joga, és ez alapján rendezzen el ügyeket. Másrészt sajnos az sem biztos, hogy maradéktalanul tudod érvényesíteni a jogaidat a bíróság előtt.

Ráadásul időben, pénzben, energiában is nagyot bukhatsz.

Ha mediátorhoz fordulsz, a konfliktuskezelés olyan módját választod, ami könnyen átlátható, tervezhető és nem utolsó sorban: biztonságos.

Ha mediátorral dolgozol, több fronton nyersz.

De valójában teljesen másképp leszel győztes, mintha pert nyernél. Három pontban leírható a különbség:

  • Tiéd lesz a boldog tudat, hogy önerőből, saját erőforrásaidat aktivizálva dolgoztál a megoldásért. A folyamat végéig megtartod és gyakorlod autonómiádat.
  • A megszülető megoldás alapja egy megállapodás közted és konfliktusban érintett másik fél/felek között. Közösen gondoljátok át a szempontokat, és igyekeztek figyelembe venni azokat. A megoldás így a sajátod lesz, nem egy ítélet, amit valaki a fejed felett kimond. Ennek megfogalmazásában szívvel-lélekkel benne vagy, tartalma a te szükségleteidet is tükrözi, a te érdekeidet is képviseli.
  • A döntéshozó Te vagy és nem egy felettes szerv, a bíróság. A hivatkozási alap sem személytelen jogszabályok tömkelege. Te magad hozod meg a döntést arról, hogyan folytatódjon az életed.

Milyen megoldásra számíthatsz? Elég jó lesz számodra?

A jogi út eredményeként győztes-vesztes és vesztes-vesztes megoldások születnek, míg a mediáció általi konfliktuskezelés győztes-győztes megoldásokat hoz.

Mit jelent ez?

Ha ügyvédet fogadunk fel, azt szeretnénk, hogy a mi érdekeinket képviselje a másik ellenében. És ő ezt is fogja tenni a legjobb tudása szerint. Jó esetben mi kerülünk ki majd győztesként a viadalból.

De az is előfordulhat, hogy a másik fél nyer és mi veszítünk. Nem ritka az sem, amikor a pereskedés végén már senki nem érzi nyertesnek magát, a konfliktus nem oldódott meg, viszont mindenki elcsigázott és elkeseredett. Miért érezzük ezt? Amikor a jogi utat választjuk, akkor egy erőt adó felet vonunk be, aki helyettünk elbánik a másikkal. A másik fél is ugyanezt csinálja. És miközben a két erős fél küzd, mi, akiknek a bőrére megy a játszma, elveszítjük az függetlenségünket, önrendelkezési képességünket.

A mediátor pártatlan, mindkét fél érdekeit és szempontjait egyformán fontosnak tartja és figyelembe veszi azokat.

Ahogyan ez a videó is illusztrálja, egy narancson vitázó testvérpár tagjai között másképp tesz igazságot egy jogász és másképp foglalkozik velük egy mediátor. Az utóbbinak fontos, hogy megkérdezze, miért és mire kell nekik az a gyümölcs, pontosan milyen szükségletüket szeretnék kielégíteni vele. Ha az egyikük szomját oltaná a narancs levével, a másikuk pedig éhes, ezért narancsdzsemet készítene, nem akkor lesznek maradéktalanul elégedettek, ha egyszerűen kettévágva elosztjuk a gyümölcsöt közöttük. Jogszerű, sőt igazságos lehet, ha fél-fél narancsot kapnak, de messze nem, kielégítő! Jelen helyzetben a testvérek kevesebb alapanyaghoz jutnak, és több felesleget hagynak maguk után.

Ha tudjuk, mi a céljuk, ki tudjuk elégíteni az igényeiket: aki dzsúszt szeretne, kifacsarhatja az egész narancsot, aki dzsemre vágyik, megkaphatja az összes maradékot, amiből hibátlan hagyományos angol marmeládot főzhet. A mediációval jobban jártak! (A videó angol nyelvű, de képekben beszél, így szavak nélkül is érthető.)

Olyan problémád van, amivel egyedül már nem bírsz? Jól teszed, ha segítőhöz fordulsz, aki a konfliktuskezelés témájában jártas! Ha már gyötrődsz egy ideje azon, hogy megoldd a konfliktusodat valakivel, de nem juttok egyről kettőre, teszteld magad és a helyzetet! A konfliktusfázis tesztből megtudhatod, milyen szakaszban van az adott pillanatban a kapcsolatotok, mekkora az esély arra, hogy magatok meg tudtok majd birkózni a problémával.

Amikor az eredmény láttán elkezdesz mediátort keresni, igyekszel olyan szakembert választani, akiben úgy érzed, megbízhatsz. A titoktartás felől teljesen nyugodt lehetsz, hiszen a jogász és a mediátor egyformán kötelezettségként tekint erre.

De talán érdekel az is, hogyan és mi módon kerül felhasználásra az információ, aminek birtokában vagy?

Az információ fegyverré válhat egy peres eljárásban, amit bármikor felhasználhatnak ellened! Ezzel szemben a mediáció egy biztonságos teret nyújt, ahol ez nem fordulhat elő.

A mediáció célja nem az, hogy legyőzd a másikat, így nincs is értelme az ilyen jellegű támadásoknak. A mediátort titoktartás kötelezi, csak azokat az információkat osztja meg, amelyek megosztására felhatalmazást kapott. Fontos, hogy a mediátor a bíróság előtt is megtagadhatja a mediációs folyamat alatt tudomására jutott információk kiadását! A rád vonatkozó információk felett így te rendelkezel a mediációs folyamatban.

Tudnod kell, mielőtt belevágsz, hogy a konfliktuskezelés jogi és mediátor által kísért útja is erősen igénybe vesz majd téged.
De nem mindegy, hogy a végén azt érzed, hogy minden energiádat elszívta a folyamat, vagy azt, hogy egy erőt adó folyamatban vettél részt!

Stresszel jár ez is, az is, de a szintje különböző: a jogi út egészen magas, a mediáció közepes stressz-mennyiséggel terhel meg. Fontos ez is! És az is, hogy hol vagy te a konfliktuskezelés folyamatában! Mi a szereped és mik a kötelezettségeid a mediációban és mik a jogi úton? Mások a részvételi lehetőségeid: jogi keretek között a részvétel felfüggesztésének ára van, míg a mediáció teljes mértékben önkéntes, így ha a helyzet úgy kívánja, bármikor bármely résztvevő által felfüggeszthető. Megmarad az emberi méltóságod is: a mediátor megvédi azt a mediációs folyamatban, míg a bíróságokon számtalan megalázó helyzet adódhat.

Mikor és hogyan kell mégis jogászokat bevonni a konfliktuskezelés folyamatába?

Ha muszáj bíróságra menned - például válás esetén - akkor is célszerű előtte tisztázni a vitás pontokat. Ebben is segít egy előzetes mediációs folyamat, ami alatt megállapodásra juthattok, közös megoldásokat találhattok.

Ha a per előtt már megtárgyaltátok a fontos kérdéseket, és közös megegyezéssel nyújtjátok be a válókeresetet, akkor nem állhat elő váratlan helyzet. Ha mediáció után mentek a bíróságra, akkor jó eséllyel néhány hónap alatt lezárul az ügyetek, ám ha vita van, akkor évekig elhúzódhat.

Ha a konfliktuskezelés lehetőségeit latolgatod, az azt jelzi, szükséged van arra, hogy rendbe tedd az életedet, hogy újra megtaláld megingott magabiztosságodat és hitedet.

Ez nagyon fontos indíttatás! Nincs annál rosszabb, ha egy problémát szőnyeg alá söprünk, nem foglalkozunk vele.

Akkor most mediátor vagy jogász? Ilyen sorrendben!
Ha mediációval kezdesz, a bíróságig talán már el sem kell menned.

Kapcsolatfelvétel

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.